Dom seniora w Zieleniu

Koncepcja architektoniczna domu seniora w Zieleniu koło Uniejowa zlokalizowana jest na zalesionej działce w pobliżu miejscowości o statusie uzdrowiskowym. Po przeprowadzeniu wstępnych analiz urbanistycznych zaprojektowano zespół zabudowy w oparciu o moduły. Rozbicie budynku na moduły uwarunkowane zostało podziałem funkcjonalnym. Frontową część budynku stanowi moduł centralny dwukondygnacyjny oraz jednokondygnacyjny moduł medyczno – rehabilitacyjny. Moduł centralny mieści strefę wejściową z recepcją, a w dalszej części ogólnodostępną jadalnię z kuchnią, wyodrębnione strefy rekreacyjne (świetlice) i kaplicę wielowyznaniową. Strefy jadalniana i rekreacyjna wydzielone są modułowymi ściankami. Po ich złożeniu otrzymujemy jedną dużą w przestrzeń wielofunkcyjną. Zabieg połączenia stref w zamierzeniu projektowym daje możliwości organizacji okolicznościowych imprez, podczas których oprócz rezydentów i obsługi mogli się pojawić dodatkowo goście, zespół muzyczny, orkiestra bądź teatr. Druga kondygnacja modułu centralnego zawiera pomieszczenia administracyjne oraz pokoje dla gości z indywidualnymi łazienkami. Dodatkowo nad modułem centralnym zaprojektowano taras zielony dostępny z klatki schodowej lub dźwigu osobowego. Przesunięcie drugiej kondygnacji modułu centralnego względem parteru dodaje bryle dynamiki i tworzy zadaszenie części wejściowej. Od strony frontowej wytwarza dominantę wysokościową i kompozycyjną.Przylegający do strefy wejściowej moduł rehabilitacyjny składa się z sali rehabilitacyjnej z odrębnym magazynem sprzętu do ćwiczeń. Sala rehabilitacyjna może służyć jako sala gimnastyczna, gdzie przeprowadzane będą sportowe zajęcia grupowe lub jako sala do indywidualnej rehabilitacji rezydentów. W bezpośrednim sąsiedztwie sali mieści się szatnia oraz zespół sanitariatów. Dodatkowo w części rehabilitacyjnej znajduje się gabinet lekarski i dostępna z niego sala zabiegowa. Część rehabilitacyjna i mieszkalne zostały usytuowane równomiernie i promieniście w stosunku do centralnej części obiektu. Dwa z nich są jednokondygnacyjne, trzeci mieszkalny jest dwukondygnacyjny, wszystkie posiadają poddasze nieużytkowe. Komunikacja zaprojektowana w budynku umożliwia swobodne poruszanie się osób z ograniczeniami ruchowymi oraz osób niepełnosprawnych poruszających się na wózku inwalidzkim. Ciągi przeznaczone do przemieszczania się rezydentów są szerokie i odpowiednio doświetlone. Części mieszkalne zakładają realizację sekcji do zamieszkania indywidualnego, dwuosobowego lub zamieszkania zbiorowego z możliwością opieki medycznej stałej. Projektuje się pokoje jedno- i dwuosobowe z indywidualnymi łazienkami i kuchniami. Kolejna grupa pokoi jedno- i dwuosobowych łączona jest w pary. Pokoje te posiadają indywidualne łazienki i wspólną, większą kuchnię. Pokoje zamieszkania zbiorowego przeznaczone są dla osób wymagających zwiększonej lub stałej opieki. Pokoje zbiorowe mają indywidualne łazienki oraz wyposażone są w stoły wielostanowiskowe. Wszystkie pokoje znajdujące się na parterze mają bezpośrednie wyjście na przylegające do nich tarasy.

powierzchnia

2600 m2

lokalizacja

Zieleń

data projektu

2015